AZ Ő VERSEIKET HALLHATOD


Keresztesi József

Keresztesi József gyerekversei a több generációt is megszólító abszurd humor gyöngyszemei. Vajon szeretjük-e azt a világot, ahol a bolha vattacukorra pattan, ahol a vapiti (mi is az a vapiti?) döner-kebabot fogyaszt, a sün meg sört iszik? Hát ezt talán nem tudnánk megmondani, de egy biztos: nagyonállat.

Kiscsoport zenekar

Nyulász Péter

Nyulász Péter az, aki képes olyat írni, mintha valóban egy álmot látnál. Legyen az a Balaton tündére, vagy egy gomba, aki te magad vagy, és fél nap alatt nőttél ki valahonnan, vagy lepke, aki most száll először virágra, vagy épp a mamuszban araszoló busz duzzogását hallod a dugóban hajnalok legbosszantóbb hajnalán valahogy kuszán, logikátlanul. És akkor felébredsz, és teljesen máshogy látod a világot. Dejó!

Orbán Ottó

Talán ő kezdte az egészet. A nehéz dolgokról való könnyű gondolkozást, a mindennapok nehézségeinek kedves viselését, az iróniát mindezekhez, és azt az irodalmi példamutatást, amiből azóta is sokan élnek, élünk. Talán az ő ösvényét újrataposva merünk gyerekeknek igazi verseket írni.

Kovács András Ferenc

Kovács András Ferenc az egyik legzavarbaejtőbb költő, aki gyerekeknek valaha is verseket írt. Ő ugyanis nem titkolózik: a felnőttek világának minden titkát, kétségét, rejtélyét szinte egy az egyben tárja a gyerekek elé. Mindezt mégis valahogy úgy teszi, hogy az idő és a tér végtelensége, az emberi gyarlóság megfogalmazhatatlansága, a boldogság folytonos keresése egyetlen kedves mesévé érik bennünk, amitől nincs miért tartani, hiszen a miénk. És ez a mese szenzációs.

Kiscsoport zenekar

Kiss Ottó

Nem tudjuk, el szabad-e azon gondolkozni, hogy a Kiscsoport lelki világa (amennyiben van ilyen) melyik költőhöz áll a legközelebb. Zenekarunk ennél a kérdésnél biztosan zavarba jönne, mert Kiss Ottó a mindennapjaink legemberibb, olykor legbénább pillanataiban találja meg a humort, az őszinteséget, a gyermeki magától értetődőt, és teszi könnyed költészetté mindazt, ami az előbb még bosszúság lett volna. Kevés dolgot tudnánk említeni, ami ennél fontosabb lehet. Amikor pedig a saját érzéseinket természeti képekben, a legegyszerűbb gyermekhangon keresztül szólaltatja meg, a könnyek bizony - mert azokkal is számolnunk kell - aligha maradnak el.

Tóth Krisztina

Ha van igazán lelazult agyú költőnőnk, akkor ő az. Nála nincs az a gondolat, ami egy századmásodperc múlva nem alakulhat át valami teljesen szürreálissá. Jobb, ha felkészülünk, hogy minden megtörténhet. És mivel Tóth Kriszta anyaként is ebben a stílusban maradt hiteles és őszinte, hiánypótlót alkotott mindenki számára, aki azt gondolta, hogy az élet csak neki dobott valami nehezet. A pitbullos versére Zenekarunk úgymond ellenverset is írt, így talán őt tekintjük a mi legfőbb “rímpajtásunknak”.

Miklya Zsolt

Kevesen tudnak egy-egy gondolattal, fogalommal úgy eljátszadozni, egy-egy szót addig fésülgetni, amíg az puha, szerethető plüssállattá válik. A kicsiket, de olykor a nagyokat is mesteri módon tanítgatják Miklya Zsolt versei az élet folyására, a világ történéseire. Nem történhet meg velünk semmi olyasmi, amit az ő segítségével ne tudnánk mosolyogva fogadni.


© Kiscsoport ˙ webdesign és programozás: Montepauli Web Solutions ˙ illusztrációk: Paulivalle Graphics
Minden jog fenntartva ˙
Kiscsoport Zenekar ˙ All rights reserved